Otvoreno pismo MSGI povodom bezbednosne situacije na rekama Srbije 13.06.2019.

Otvoreno pismo MSGI povodom bezbednosne situacije na rekama Srbije 13.06.2019.

Poštovani,

Hvala Vam što ste se oglasili sa vašim viđenjem bezbednosne procene u Srbiji. Sve tvrdnje koje smo do sada naveli su lako proverljive i dokazive. Želim da napomenem da niko od nas, profesionalnih lađara (kojih naše udruženje broji gotovo polovinu svih zaposlenih u brodarstvu u Srbiji) ne želi posebnu medijsku pažnju, niti da se naše primedbe na račun primećenih poropusta u funkcionisanja sistema koriste za politička potkusurivanja.

Mi kao profesionalci, sa bogatim iskustvom, želimo samo da doprinesemo poboljšanju bezbednosti na vodnim putevima Srbije, kako bi sačuvali živote i zdravlje ljudi i kako ne bi bila ugrožena privreda i infrastruktura zbog nemarnosti pojedinaca. Mi svake godine na početku sezone upozoravamo na bezbedonosne nedostatke, a sada smo na žalost dospeli u žižu interesovanja medija zbog tragičnog događaja iz Budimpešte.

Mi ne želimo da osuđujemo ikog niti da upiremo prstom i tražimo krivce. Mi ukazujemo na probleme i kao stručna javnost upozoravamo državne organe i građane na potencijalne opasnosti.

Kako bi prekinuli zloupotrebu naših saopštenja i prepucavanja po medijima, sa radošću prihvatamo poziv na dijalog sa MSGI i takođe pozivamo i predstavnike policije i carine kao i sve zainteresovane strane, da se uključe u dijalog kako bi se na ukazane nedostatke funkcionisanja sistema pozitivno odgovorilo u najkraćem roku.

Zahvaljujemo se MSGI na želji za saradnjom i nadam se da ćemo je uskoro ostvariti na mnogo višem i ozbiljnijem nivou.

Naše Udruženje je otvoreno za saradnju sa svim institucijama i pojedincima po pitanju razvoja bezbednosti plovidbe i stvaranja kvalitetnijih uslova za rad i život na brodovima i rekama kao i za razvoj privrednih delatnosti vezanih za plovne puteve Srbije.

Srdačan pozdrav,

Upravni odbor UPLS

Comments are closed
%d bloggers like this: